DEEP UNDERWATER EDUCATION

TDI SDI Facility №1003563

Вторник, 26 Ноември 2013 20:25

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОПУЛЯРНИТЕ ГАЗОВИ СМЕСИ ЗА ДИШАНЕ В СЪВРЕМЕННОТО ГМУРКАНЕ Избрана

Написана от 
Оценете
(4 гласа)

Nitrox е термин, въведен от Morgan Wells в NOAA за да опише смеси от азот и кислород , което означава, обикновено въздух, който е обогатен с добавка на кислород. За Nitrox може да се счита всяка комбинация от двата газа , но на практика Nitrox е винаги хипероксична смес , което означава, че има повече кислород от въздуха . Стандартните смеси на Nitrox съдържат 32% или 36% кислород . М...ного опитни спортни водолази днес са правилно обучени да използват Nitrox с цел да разширят своите дънни престои или намаляване на риска от декомпресияонно заболяване .

Heliox е термин, който описва смес за дишане , съдържаща само кислород и хелий. Heliox се използва предимно в сатурационните комерсиални гмуркания. Подмяната на всичкия азот с Хелий елиминира появата на наркоза , която се причинява от азота в по- дълбоките гмуркания . Хелият намалява плътността на газа , което го прави значително по -лесен за дишане . Heliox също е по- удобен за декомпресия в сатурационните гмуркания .

Trimix е термин в техническото гмуркане , който включва смес, която се състои от кислород , хелий и азот. Хелият е много скъп.В дълбочинните гмуркания, хелият служи за елиминиране на азотната наркоза,разреждайки количеството на азота до поносими за организма нива,предотвратява насищането на тъканите с азот,а също така служи за разреждане на кислорода, като намалява риска от кислородно отравяне . Има някои физиологични проблеми , свързани с използването Heliox и някои експерти смятат, че азота в Trimix помага да отслаби или се явява " буфер" на тези ефекти.

Нормоксичният Trimix има същия процент на кислород като нормалните нива на кислорода във въздуха . ( Въпреки, че дишаме 21% кислород във въздуха, медиците, казват ,че въздуха за дишане може да съдържа от 19% до 23,5% кислород. ) А много често нормоксични Trimix смеси са 21% кислород и 35% хелий. Въпреки това, нормоксичният газ дава ограничения в кислородните дълбочини , тъй като става много бързо токсичен долу { двеста фута | 61 m } . Дълбочинните гмуркания изискват Trimix , който съдържа нива на кислород твърде ниски, за да поддържат живота на повърхността , но достатъчни в дълбочина-състояние, известно като хипоксия.

Хипоксичният Trimix , с кислородни нива от 18 % или по-малко , е значително по-опасен , отколкото нормоксичните смеси. Не само заради увеличение на дълбочината , свързано с употребата на хипоксични смеси, но и защото рискът от дишането на грешна смес е значително увеличен. Една стандартна хипоксична Trimix смес е 10 % кислород и 50% хелий .Тя понякога се нарича Heliair защото това е смес ,при която кислорода и азота са в същото процентно съотношение както при въздуха,но с добавен Хелий . Освен че е смъртоносен на повърхността , хипоксичният Trimix не е добър газ за декомпресия. Хипоксичното Trimix гмуркане обикновено включва ползване на няколко други дихателни газове като междинен травъл микс и множество смеси за декомпресия , които имат специфични диапазони на дълбочина за използване. Управление на множество водолазни бутилки и преминаване към правилния за дишане газ в правилното време и дълбочина изисква продължително обучение и щателни процедури, за да се извършва напълно безопасно .

Triox е термин, използван за обозначаване на хипероксичните смеси от вида Trimix . Подобно на Nitrox и там имаме повишени нива на кислород (и намаляване на инертния газ). В Triox се подобрят характеристиките на декомпресия , но се ограничава максималната дълбочина . Съвсем наскоро , водолазите започнаха да осъзнават, че има предимства за използване на Trimix в по-плитките спортни гмуркания . Агенциите за обучение въведоха "любителски Trimix водолазни курсове " , които преподават използването на хипероксичният Trimix -Triox

Прочетена 15913 пъти

Медиите за нас

novosti

Настаняване

due-guest

Инструктор