DEEP UNDERWATER EDUCATION

TDI SDI Facility №1003563

Понеделник, 14 Април 2014 15:43

ПЕРФЕКТНИЯТ ТРИМ

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Дръж главата си нагоре!Гледай напред!Не се прегърбвай!Дръпни раменете назад!

 

Вярвате или не,това не са родителите Ви или началният Ви учител,който Ви напомня да държите тялото си в прилична поза.

 

Въпреки това,тези напътствия са актуални и за ...гмуркането.

 

Положението на тялото и позата често се споменават като “ТРИМ” във водолазната общност и трим-а е изключително важен ,толкова важен,колкото начина,по който се движите на сушата! Много е популярно да се гмурка извън трим или с лоша позиция под вода,особено ако няма кой да ви направи нужните коригиращи действия в началните нива на Вашето водолазно обучение.

 

Сега може би се чудите ... защо е важно гмуркането в трим?!

 

Не е защото е хубаво да имаш приличен  външен вид по време на гмуркане, макар и гмуркането в трим да изглежда много красиво . Идеалният трим дава възможност за минимално съпротивление на водата срещу всяко ваше движение и на свой ред намалява делът на консумацията на въздух чрез намаляване на работното натоварване . Също така, той предпазва околната среда чрез намаляване на въздействието на тягата на плавниците чрез пренасочване на посоката на водния поток назад; и отваря вашето зрително поле , което увеличава общата осведоменост , комуникация и други .
Как може да се постигне идеалният трим ? Започнете с тези прости съвети и трикове за позициониране на тялото :

 

HEAD BACK / ГЛЕДАМ НАПРЕД / ARMS OUT - Дръжте главата си назад и очите си напред . Дръжте ръцете си  пред себе си , нека вашите ръце се срещат в средата. Тази позиция поставя раменете , ръцете и дланите във V -образна форма , а също така позволява  вашия персонален компютър за гмуркане (PDC ) да бъде в полезрението ви , ако той е монтиран на китката . Представете си, скоростомер, по време на шофиране на кола. Вие не се взирате в него през цялото време докато шофирате , очите ви наблюдават пътя и заобикалящата ви среда , но скоростомера е винаги е полезрението и вие винаги сте осведомен за това колко бързо ( или бавно )се движите . Идеята вашият PDC да е разположен в полезрението ви не може да се игнорира. Трябва да се поддържа информираност за вашия дълбочина , време, и азотно натоварване по време на всички части от гмуркането .

 

Раменете назад / долната част на гърба се извива - Отворете гърдите си , натиснете раменете назад , да са в една равнина с торса . Това ще ви бъде неудобно в началото но,въпреки това, с практики и опит , мускулната памет ще позволи това положение да стане по-естествено и удобно.

 

Сгъване на коленете спрямо торса

 

Представете си се легнал по очи на земята като коленете ви се поставят под ъгъл от 90 градуса... това е позицията, която ще подобри баланса и ще спомогне за намаляване на повърхността на тялото във  водата и сътветно с намаляване на съпротивлунието ще доведе до подобряване на ефективността. Колкото по-малка площ имате докато се движите във водата , толкова по-малко усилие е необходимо, за да се оттласквате , и от там следва и намаляване на количеството на газ , което консумирате по време на гмуркане.

 

FINS FLAT - Поддържане на плавниците хоризонтално ( успоредно на повърхността или контура на дъното  )

 

Като извиете глезените си, докато плувате ще установите хоризонтална позиция на плавниците си.

 

Направете ги успоредни на тялото си!Така ще стабилизиране долната част на тялото  и ще повишите цялостния контрол.

 

След практикуването на тези съвети и трикове , може да се наложи да се коригира позицията на бутилката или бутилките ,както  и конфигурацията на оборудването , за да намерите по-добър център на тежестта във водата. Има моменти, когато вие ще излезете от трим по различни причини , но положете усилия и с повече практика тази позиция ще започне да ви се получава по естествен път . Не забравяйте, че  практиката усъвършенства!

Това не е всичко по темата, свържете се с вашия местен SDI  Dive център, да поработите с квалифициран инструктор и да направи корекции воборудването ви ако е необходимо . Попитайте за   ADVANCED BUOYANCY DIVER курс за по-нататъшно подобряване на водолазните си практики, позициониране на тялото  и усъвършенстване  уменията си по отношение на плаваемостта.

* За целите на този текст , ние трябва да приемем, че водолазът разбира основните принципи на плаваемост и управление на подемната сила . Целта на тази статия е да се изтъкне ролята на  идеалното позициониране на тялото , как да се постигне идеален трим  докато гмуркате , и да  бъде предизвикателство водолазите да опитват нови методи за подобряване на техните водолазни техники.

източник :

www.tdisdi.com

Прочетена 13495 пъти Последно променена в Вторник, 22 Април 2014 19:20
Още в тази категория: « ПЕРФЕКТНИЯТ ТРИМ APPLICATION FORM »

Медиите за нас

novosti

Настаняване

due-guest

Инструктор